30 dezelfde knutselwerkjes hoeft niet meer!

De kaartenset Mix en Maak heb ik ontwikkeld om snel aan de slag te gaan wanneer je in een creatieve bui bent. Wat blijkt, deze kaartenset doet het heel erg goed in het basisonderwijs! 

Zeg gedag tegen schoolkunst

Elke leerling maakt wel een keer het werk na van de juf of meester. Met als resultaat, 30 dezelfde werkjes in het klaslokaal.  Zonde! Want hierdoor leer je misschien een bepaalde handeling of vaardigheid maar zeker geen creativiteit. 

Met mijn kaartspel Mix en Maak probeer ik leerkrachten in het basisonderwijs maar ook begeleiders op de BSO er van te overtuigen dat je niet veel nodig hebt om creatief aan de slag te gaan. 

50 verschillende opdrachten

In het doosje zitten maar liefst 50 verschillende opdrachten die opgedeeld zin in 3 levels. 

Level 1 = snel aan de slag
Level 2 = ontdekken en experimenteren 
Level 3 = uitdagend ontwerpwerk

Door deze verschillende levels kan je je leerlingen op meerdere gebieden uitdagen. Heb je nog een kwartiertje over aan het einde van de dag? Dan pakken we met z’n alle een ‘Snel aan de slag – kaart’. 

Wil je je kunstlessen zo inzetten dat leerlingen ook kritisch moeten denken? Dan kan je ook uit level 2 en level 3 kaarten pakken. Hierin kan je ontwerpopdrachten krijgen zoals: 

'Ontwerp een natuurlijke flat' of 'Ontwerp een ruimteschip waar we op kunnen leven'

Door deze kaarten te gebruiken als uitgangspunt van je creatieve lessen kan je er allerlei bronnen en leermateriaal uit andere vakken bij halen. Want wat is dan een natuurvriendelijke flat? Waar moet je rekening mee houden als je ergens wilt leven (water, elektra en hoe krijg je dit dan?)  

Materiaalkaarten

Om de leerkracht nog meer sturing te geven heb ik naast de 50 opdrachtenkaarten ook 25 materiaalkaarten gemaakt. Deze zijn op 5 kleuren gesorteerd en daarin zijn ook zeker de nieuwe media niet in vergeten. 

Zo zijn alle gele kaarten voorzien van een mediavorm, denk aan fotografie, animatie, film. Zijn de groene kaarten voorzien van allerlei soorten papier. Beschikken de roze kaarten over divers tekenmateriaal zoals inkt, houtskool en krijt en ga zo maar door. 

Door een materialenkaart te combineren met een opdrachtenkaart werk je misschien wel met hetzelfde materiaal en opdracht maar kan je nog steeds van al je leerlingen divers werk verwachten. En is dat niet wat we willen met creatief onderwijs? 

10 voordelen op een rijtje

  1. De kaarten stimuleren je creativiteit
  2. Je hebt inspiratie binnen handbereik
  3. Elke opdracht zorgt voor uniek werk 
  4. Door meerdere kaarten te combineren kan je nog meer werken maken
  5. De kaarten zijn op 3 niveaus inzetbaar 
  6. de kaarten zijn een goede hulp bij het ontwikkelen van een eigen stijl
  7. De opdrachten stimuleren je om te spelen en te experimenteren
  8. Werk met materialen en technieken die je normaal niet zou kiezen
  9. De opdrachten zijn eenvoudig en gemakkelijk toe te passen
  10. je leert dat creatief bezig zijn voor plezier zorgt.
Terug naar boven

Wij eten graag koekjes. Door verder te gaan op de website accepteer je ons koekjes beleid.   Meer info