Escape room ontwerpen in PowerPoint

Wist je dat je met PowerPoint veel meer kan dan alleen maar presentaties maken? Misschien heb je op instagram het bericht al gezien. In deze blog leg ik je iets beter uit hoe het precies werkt. 

Click-and-Go spel

Een escape room is een click-and-go spel. Door ergens op te klikken ga je naar een andere dia waar je een antwoord kan vinden. Je loopt als het ware door de kamers heen en kan op verschillende momenten inzoomen. 

Bijvoorbeeld: Je hebt de kamer van Van Gogh en wanneer je op het dagboek klikt zie je de schets van zijn zonnebloemen tafereel. 

Door koppelingen toe te passen kan je je als speler door het spel bewegen. 

Een koppeling plaatsen doe je door op een element te klikken met je rechtermuisknop> Koppeling > Koppeling in dit document > kies je dia. 

Als spelmaker kan je vervolgens iets doen met de zonnebloemen. 

Storyboard en puzzels

Het is belangrijk om voordat je aan de slag gaat met PowerPoint je verhaallijn al klaar te hebben. Dit kan je het beste doen door een storyboard te maken. 

Met een introductie vertel je aan de speler wat de bedoeling is van het spel. Door vanuit je oplossing te werken weet jij welke stappen je nodig hebt om je verhaallijn compleet te maken. 

En dus ook hoeveel puzzels je moet gaan verzinnen! Puzzels kan je op verschillende elementen inzetten. Je kan de speler iets laten zoeken, uitrekenen of simpelweg iets laten onthouden. 

De speler kan alleen maar ergens op klikken! Dus de functie om bijvoorbeeld een cijfercode in te voeren mis je. Wel zou je door een multiple choice  functie quizvragen kunnen stellen. 

Afbeeldingen zoeken

Zodra jij het storyboard klaar hebt, en je hebt je puzzels bedacht kan je de afbeeldingen zoeken die jij nodig hebt. Zoek afbeeldingen die passen bij je thema! Het is handig om een vaste dia te hebben waaruit je de diverse koppelingen plaatst. Let er wel op dat je vanuit de overige dia’s wel een optie inbouwt waardoor je terug kan naar je hoofddia. 

Programmeren

Het programmeren zit hem in de koppelingen die je aanmaakt. Je oefent hiermee de vaardigheid: Computiational Thinking en ICT basisvaardigheden. 

Zodra je dit onder de knie hebt zou je ook kunnen proberen om koppelingen buiten je powerpoint toe te voegen zoals iets in Google Earth. 

Let op! Wil jij je escape room werkend maken dan moet je in PowerPoint bij overgangen de optie: volgende dia bij muisklik uitzetten. Anders kan de speler jou dia’s stapgewijs aflopen dat wil je niet! Je zou zelfs onder deze optie een tijdslimiet kunnen instellen. 

Succes met deze opdracht!

Creativiteit is het combineren van verschillende elementen die vaak al bestaan. Dat is ook hoe ik nu naar PowerPoint heb gekeken. Door de koppelingen zo toe te passen dat je naar verschillende dia’s gaat ontwikkel je een Click-and-go game. 

Er zijn nog veel meer manieren hoe je de koppelingen op een creatieve manier kan inzetten. Dat vertel ik je weer een andere keer. 

Lianne

Terug naar boven

Wij eten graag koekjes. Door verder te gaan op de website accepteer je ons koekjes beleid.   Meer info